Actualitate

Focar de Pestă Porcină Africană la Velț. Trei porci au fost sacrificați

Prefectura județului Sibiu informează că în data de 16.04.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcine Africană.

Un focare se află într-o exploatație din localitatea Velț (în urma morții unui porc), iar al doilea focar a fost identificat în fondul cinegetic F.C. nr. 6 Avrig (în urma găsirii unui porc mistreț mort). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii: Decizia nr 14/2021 și decizia comună cu județul Mureș și Alba.

Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele:
Localitățile aflate în zona de protecție sunt : localitatea Velț – jud. Sibiu.
Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.32 Dârlos – jud. Sibiu și F.V.63 Târnăveni – jud. Mureș.
Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Blăjel, Păucea, Bazna, Mediaș, Românești, Boian, Curciu și Valea Lungă – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua, Cetatea de Baltă și Sântămărie – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Seuca, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș.
Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlos și F.V.28 Bazna – din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei și F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și F.V. 62 Gănești din jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 3 porci, aceștia fiind uciși. nu au fost evaluate si nu s-a întocmit dosarul de despăgubire datorită neconcordanței existente între codurile de identificare ale animalelor existente în exploatația proprietarului și codurile animalelor din Baza Națională de Date ( BND ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *