ActualitateMediaş

Revolta primarilor PSD din județul Sibiu: „Nici în anii 90 nu s-a procedat aşa. Vom solicita anchetă penală pentru că pare a fi o mită electorală”

Primarii PSD din judeţul Sibiu s-au strâns astăzi de dimineaţă la sediul partidului din Sibiu. Motivul: rectificarea bugetară din Fondul de Rezervă aprobată de Guvern prin care primarii PSD din judeţ au primit 4,5% din toată suma. Restul de 95,5% au fost alocaţi primarilor PNL, dar doar celor din „echipa câştigătoare”. Astfel, susţinătorii PNL ai lui Orban, adică primarii din Mediaş şi Marpod au fost şi ei vitregiţi la împărţeala banilor.

„Nici în anii 90 nu s-a procedat aşa. Vom solicita anchetă penală pentru că pare a fi o mită electorală” a declarat Bogdan Trif, liderul organizaţiei judeţene PSD. Acesta a prezentat o sesizare (foto) pe care primarii au dus-o la Prefectura Sibiu, după conferinţa de presă de la sediul PSD. În sesizare, aceştia cer prefectului să pună la dispoziţie adresa trimisă de Prefectură către Guvern pentru rectificare, alături de anexa trimisă şi sumele cerute de primării. De asmenea, primarii PSD cer să le fie arătate criteriile care au stat la baza repartizării sumelor.

FOTO Sesizarea depusă la Prefectură de primarii PSD

Fără şcoală digitală în mediul rural

Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag, este considerat în judeţ un campion în mediul rural la atragerea de fonduri europene. Totuşi se bazează în implementarea acestora şi pe sprijin de la Guvern. Cu suma alocată acum de 50.000 de lei acesta însă nu poate acoperi nici pe departe cheltuielile necesare, una fiind digitalizarea celei de-a doua şcoli inteligente din mediul rural din România. „Trăim în două Românii paralele: România echipei câștigătoare și România primarilor PNL care nu au votat cu Cîţu (Mediaş, Marpod), primarii PSD și ceilalţi. Vă spun sigur că nimeni nu a citit memoriile noastre privind urgenţele. Dacă în 30 de ani îmi arătați o rectificare în care PNL a primit 4.5% o mănânc acum. O asemenea umilință nu am crezut sa trăiesc” a declarat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.




O comună întoarsă pe dos de 10 ani: Laslea

Cel mai nervos a fost primarul comunei Laslea. Acesta a spus că de 10 ani se chinuie să finalizeze proiectul de apă canal şi repararea drumurilor şi nu reuşeşte. Din această cauză, comuna toată este „întoarsă pe dos”. Primarul a acuzat-o şi pe preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean că este la al doilea mandat, dar nu s-a sinchisit de drumul judeţean Laslea – Noul Săsesc. Vezi video cu declaraţia completă a primarului comunei Laslea, Ioan Onea:

VIDEO:

Dumbrăveni se gândeşte să ceară trecerea la judeţul Mureş

Emil Dârloşan, primarul oraşului Dumbrăveni, a făcut o declaraţie şoc: tot mai mulţi locuitori îi cer să facă demersuri să desprindă localitatea de judeţul Sibiu şi să o treacă la judeţul Mureş. El a spus că oamenii sunt revoltaţi că de 30 de ani Consiliul Judeţean Sibiu nu alocă bani aproape deloc pentru acest oraş. Dârloşan a dat exemplu actuala rectificare bugetară, unde Dumbrăveniul a primit 100.000 de lei, iar oraşe similare ca mărime Tâlmaciu şi Agnita, câte 800.000 de lei. Diferenţa s-a făcut pe criterii politice, nu de urgenţe de investiţii, crede primarul.

Urgenţele în administraţie ţin de culoare politică a primarului

Maria Greavu, primarul comunei Loamneş a adus fotografii cu un pod ce stă să cadă şi canale înfundate ce trebuie modernizate. „Acestea sunt urgenţe. Dar nu urgenţele cetăţenilor contează. Contează culoare politică a primarului. Aşa s-au dat banii” a spus Greavu colegilor săi primari. Primarul din Poplaca, Vasile Budin, s-a întrebat cum vor mai avea curajul parlamentarii PNL să mai vină la ei în comună, să dea ochii cu consilierii locali PNL de acolo, după ce au alocat ZERO lei acestei localităţi. Alţi primari au spus că sunt primării conduse de PNL care au cerut 0 lei şi totuşi au primit alocări bugetare la rectificare. Iar primăriile conduse de PMP şi USR din judeţ nu au primit nimic.

LISTA COMPLETĂ a localităţilor din judeţul Sibiu care au primit bani din Fondul de Rezervă în Octombrie 2021:

SIBIU INDEPENDENT vă prezintă lista primăriilor din judeţul Sibiu care au primit bani din Fondul de Rezervă şi sumele aferente exprimate în mii lei. Unele primării nu apar în listă pentru că nu au primit niciun leu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *